ONDERLAND

Onderland is een interactieve video over de onzichtbare ondergrond bij een fascinerend stuk natuur wat bijna niemand kent. Het brengt de Peelrandbreuk, de vegetatie, de kenmerkende wijst en hetgeen onder de grond gebeurt op een hele andere manier tot leven.

Het onzichtbare wordt zichtbaarder

De aanleiding voor dit interactieve videoproject komt voort uit het werk van eco-hydroloog Jon Mensink. Die onderzoekt dagelijks met zijn milieuadviesbureau ónder het aardoppervlak allerlei ‘onzichtbaars’. De enorme hoeveelheden data die dit oplevert, zijn normaal gesproken niet zichtbaar. Maar wel essentieel om óp het aardoppervlak van alles te kunnen ontwikkelen; van architectuur tot milieubeheer.

Beeldend kunstenaar Michiel van Bakel vatte het idee op om deze normaal onzichtbare wereld onder de oppervlakte op beeldende wijze te tonen. De traagheid van geologische processen wordt verbeeld en gecontrasteerd met de enorme snelheid van de mensgemaakte digitale infosfeer.

Een andere beleving van de Peelrandbreuk

Michiel maakte een pinhole-scannercamera en combineerde die met pointclouds (puntenwolken). De vervreemdende opnamen tonen het cultuur- en natuurlandschap op een andere manier. De interactieve video is een combinatie van die pinhole-scannercamerabeelden met puntenwolken. Het zijn surreële opnamen, die de toeschouwer het natuurlandschap op een andere manier laat beleven.

Zodra er iemand langsloopt (sonar), begint het kunstwerk te spelen. De logische opbouw in de video is gekoppeld aan de afstand van de kijker tot het scherm. Van bovengronds bos en moeras reist die via door ijzer oranjegekleurd grondwater (wijst) en wortelstelsels naar diepere aardlagen. En beleeft daar de gratis kunstwerken die niet door mensenhanden vervaardigd zijn.

5 stadia

In de interactieve video-installatie tijdens de Dutch Design Week 2019 (DDW) beleven bezoekers vijf stadia van de Peelrandbreuk in beeld en geluid. Hoe dichterbij je komt, hoe dieper je de grond wordt gezogen. Je begint in het Sint Annabos in Uden, tussen het bovengrondse leven. Vervolgens kruip je lager en lager over de bodem, door de wijst en duik je de grond in. Door de wortelstelsels en op zoek naar het leven onder de grond.

Voor deze video zijn opnamen gemaakt tijdens de sleufwerkzaamheden voor onderzoek naar de Peelrandbreuk in Bakel en Uden. In een van de peilbuizen is een microfoon gehangen waarmee het geluid uit de Peelbodem is vastgelegd. Het eindresultaat is een interactieve video waar de bezoeker met beeld en geluid de bodem steeds dieper en beter leert kennen.

de video

Beeldend kunstenaar Michiel van Bakel vatte het idee op om deze normaal onzichtbare wereld onder de oppervlakte op beeldende wijze te tonen. De traagheid van geologische processen wordt verbeeld en gecontrasteerd met de enorme snelheid van de mensgemaakte digitale infosfeer.

Contact

Jon Mensink

E info@avallo.nl
T +31620267407

Michiel van Bakel

info@michielvanbakel.nl
T +31628724262

michiel van bakel